Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Geen terrasjes en zonnebaden aan het strand voor mij afgelopen zomer. Ik nam deze zomer de tijd om mijn eigen bedrijf op te zetten. Met wat hulp van een cursus die ik volgde. ZomerOndernemer Achterhoek.

Net als veel andere jongeren (denk ik) wist ik even niet zo goed welke kant ik op moest gaan. Op kantoor zitten is best aardig, maar het was het nét niet. Het was in ieder geval niet waar ik de rest van mijn leven mijn geld vandaan wil halen. En de kans op een toffer baantje zag ik niet. Want ja, ik zit hier wel in de Achterhoek.
De nieuwsgierigheid naar het hebben van een eigen bedrijf werd hierdoor steeds groter. Maar waar begin je dan? En wat moet je allemaal regelen? Hoe groter mijn nieuwsgierigheid werd, hoe groter ook de twijfel.

ZomerOndernemer Achterhoek

Met de mensen van ZomerOndernemer Achterhoek heb ik dat allemaal op een rijtje kunnen zetten. ZomerOndernemer geeft jongeren de kans om een eigen bedrijf op te zetten als vakantiebaan. Na een driedaagse training volgde wekelijks een bedrijfsbezoek met workshop. Niet alleen leer je daar enorm veel van, je bouwt meteen aan een netwerk.

En die heb je nodig als ondernemer.

Wat mij vooral is bijgebleven, is dat veel ondernemers zeggen ‘gewoon doen’. Niet teveel twijfelen, maar stappen durven maken. Geen kansen laten liggen omdat dat spannend is, ‘want niemand doet dat nog’. First never follows. Dus doen!
Ga je dan aan de slag, is het wel belangrijk om dingen uit te besteden waar je zelf niet zo goed in bent. Scheelt tijd en je weet zeker dat het dan ook goed gedaan wordt. Daar is je netwerk heel handig voor! Dankzij ZomerOndernemer heb ik connecties gemaakt die echt nuttig zijn. En andere ondernemers zijn vaak echt bereid je te helpen. Zo heeft een tekstschrijver, die ik voorgesteld kreeg via een workshopgever, me een enorme duw in de goede richting gegeven.

Ik deed mee in regio Achterhoek (of course!). Ik leerde dus veel en tijdens de Kick Out (finale / afsluiting van de cursus) werden we in een zaal gezet om ons eigen bedrijf presenteren. Aan een statafel waar mensen langsliepen, maar ook op een podium voor een jury. Op school vond ik presenteren altijd doodeng. Maar dit keer vond ik het zelfs leuk om te doen. Ooit komt dat dus helemaal goed!
Tijdens deze afsluiting won ik zelfs de prijs voor beste boekhouding. Ik en mijn economische knobbel zo groot als een zandkorreltje hadden dat niet verwacht. Ik ben meer van het schrijven, laten we maar zeggen…

Mocht je meer willen weten over wat ik van ZomerOndernemer vind, kijk dan even dit filmpje van Regio8. Daar zie je me in bewegend beeld.

Maar heb ik na ZomerOndernemer Achterhoek gevonden wat ik zocht?
Dat zeker! Dankzij begeleiders Ivar & Hans, maar zeker ook dankzij mijn mede ZomerOndernemers heb ik stappen gezet richting een echt bedrijf. En dat is wat Deerntjen.nl nu is. Dankjulliewel!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *