Waor bu’j van?

Maakt een Achterhoeker kennis met een onbekende dan zal het niet lang duren voordat de vraag ‘Waor bu’j van?’ gesteld wordt. Gewoon. Zodat diegene kan plaatsen waar je vandaan komt.

waor bu'j van
Foto via Unsplash.com // Fancycrave

Wat mensen dan vaak bedoelen is van welke familie (en vooral vroeger ook van welke boerderij) je bent. Dus mensen willen graag je achternaam of de naam van de boerderij waar je woont weten. Diegene die het vraagt doet een poging te plaatsen waar je vandaan komt, wie je familie is, wie jij zou kunnen kennen en dat soort zaken.

Vooral vroeger was dat natuurlijk handig. De oudere garde vraagt dit dan ook echt nog regelmatig. Jongere mensen vragen het een heel stuk minder.
Zo gaat het bij ouderen ook vaak als ze een verhaal vertellen. ‘Ja, dat is van Mien, van Henk, van Hendrik, dat we’j wal.’ Maar meestal weet ik dan dus echt niet over wie dit gaat.

De vraag wordt niet uitsluitend aan de nieuwkomers onder ons gevraagd. Maar ook als ik aan mijn oma zou vertellen dat een vriendin gaat samenwonen of dat iemand anders gaat trouwen. Dan is de kans vrij groot dat zij aan mij vraagt: ‘Waor is die/denne dan van?’

Het antwoord op de vraag Waor bu’j van?

Wordt het jou nou een keer gevraagd en heb je geen zin om serieus te antwoorden op de vraag: Waor bu’j van? Dan zou je zo kunnen antwoorden:

Van vleis en butte – Ik ben van vlees en botten

Van mien va en moe – Ik ben van mijn vader en moeder

Van miezelf – Ik ben van mezelf

Van de melkboer – spreekt voor zich toch?

Lekker flauw, maar laat je niet weerhouden dit te antwoorden. Gebeurt zeer regelmatig. Er zal niemand van staan te kijken!

 

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven