Verschillende soorten Achterhoeks

Foto via Unsplash.com // Elizabeth Lies

Als je in de Achterhoek bent en van dorp naar dorp reist, dan zul je merken dat niet iedereen hetzelfde Achterhoekse dialect spreekt. Elk dorp heeft zijn eigen manier van Achterhoeks praten, maar of het daar moeilijker van wordt? Ik denk het niet… 

Waar komen die verschillen vandaan?

Het boek Achterhoeks voor beginners vertelt dat de verschillende soorten Achterhoeks ontstonden door de voormalige veen-, bos- en heidegebieden. Door deze gebieden verliep het contact tussen de verschillende dorpen moeizaam waardoor er dus verschillen in het dialect ontstonden. En die verschillen hoor je nu nog steeds. Zoals het boek zegt: ‘We mogen ervan uitgaan dat deze geografische factoren al eeuwenlang invloed hebben op de verschillende dialecten in deze streek’

Maar heeft dat dan ook invloed op jou?

Hoewel het Achterhoeks in Veldhoek dus anders klinkt dan het Achterhoeks in IJzerlo, het verschil zal nooit zo groot zijn als het verschil tussen Nederlands en Engels. Je zult er als luisteraar weinig last van hebben.

Ik ben van mening dat jij het Achterhoeks in zowel IJzerlo als Veldhoek prima kunt verstaan. Natuurlijk is het wennen als je Nederlands gewend bent, maar zodra je het Achterhoeks in jouw vakantiedorpje kent, kun je het overal wel verstaan. Achterhoekers verstaan elkaar onderling namelijk ook gewoon. En kom je er helemaal niet uit, Achterhoekers kunnen ook heus wel Nederlands!

Het verschil zit hem vooral in het gebruik van andere klinkers en soms een woord dat nét íetsje anders is. Zo kennen ze in het Noordelijke Achterhoek het woord ledder (betekent ladder), terwijl ze dat in de rest van de Achterhoek lere of leer noemen. Een woord waarbij alleen de klinkers verschillen? Groen. In het Achterhoeks vaak gruun of greun.

De verschillen zijn dus helemaal niet zo groot. Zie je wel dat het niet zo moeilijk is?
En je weet… A’j plat kunt praoten, mo’j ’t niet laoten!

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven