Van die Achterhoekse uitspraken

Hoewel het motto van menig Achterhoeker; ‘A’j plat könt proaten, mo’j ’t niet loaten’ is, is dat niet de mijne. Ik versta het Achterhoeks vloeiend, maar het spreken? Nee, laten we dat maar niet doen. Klinkt nergens naar. 

En dat zit niet tussen m’n oren. Als ik, al dan niet per ongeluk, iets in het plat zeg, dan zie ik eerst iedereen drie keer met z’n oren klapperen en daarna in de lach schieten. Mijn uitspraak is gewoon belabberd dus.

Ondanks dat ik zelf weinig Achterhoeks spreek zijn er toch wel uitspraken die ik regelmatig gebruik. Dit zijn mijn favoriete Achterhoekse uitspraken:

Bekiek ’t ow
Bekijk het maar (ik doe het niet).

’t Spiet mien donders
Sorry! Het spijt me verschikkelijk.

Wat ’n volk
Deze kun je op twee manieren gebruiken. Je kunt het bedoelen als ‘Wow, wat veel mensen’. Of als ‘Jeetje, wat een rare mensen’.

Ik gaap mien de bek uut de hengsels
Deze gebruikt mijn vader heel vaak en regelmatig als ik een paar keer achter elkaar moet gapen denk ik aan wat hij altijd zegt. Ik gaap mijn bek uit zijn hengels. Dat gebruikt niemand in het Nederlands of wel?

Zo dreuge as de konte van Sinterkloas
Gewoon als iets heel erg droog is. Bijvoorbeeld vlees waar je uren op kunt kauwen.

Stuk me’j niks
Maakt me niets uit.

Ken jij nog meer van zulke uitspraken?

11 antwoorden op “Van die Achterhoekse uitspraken”

  1. Jammer dat het niet op school word geleerd zo verdwijnt het eigene en de gebruiken die eeuwen lang deel zijn van onze geschiedenis achterhoeks dialect is een mooie afspiegeling van de mentaliteit zo als de gebruiken van naoberschap ik voelde mij voor veertig jaar al direct thuis,hoewel ik een Grunniger ben.Moar ’t is nog nooit zo donker west of word altied wel weer licht.

  2. Zo loop i-j van de gavel in de grepe.
    Gavel is een hooivork met twee tanden en een greep heft er vier of vijf. betekenis valt het best te vertalen in :van de regen in de drop.

  3. “Lek mien toch de buule”, zei mijn vader weleens als hi iets echt niet wou doen en hij was boos omdat het gevraagd werdt.

  4. Haha, mooi! Een van mijn favorieten: “Doar stoa’j dan met ’n drop an de neuze”
    ‘Daar sta je dan met een duppel aan je neus’, ofwel: daar sta je dan, met je mond vol tanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *