Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Een stel lieve vrienden/familieleden/buren/collega’s/kennissen en een aankomende vijftigste verjaardag. Dat is hét recept voor een van de vele Achterhoekse tradities. Word je vijftig, dan zie je Abraham of Sarah. En in de Achterhoek zul je hem of haar letterlijk tegen het lijf lopen. Hier wordt namelijk de hele voortuin van de jarige versierd en bij die versiering hoort een echte sarah of abraham pop. Word je 25? Dan krijg je een halve. En raad eens wie er afgelopen weekend 25 werd…

De traditie

Het vieren van de vijftigste verjaardag wordt op veel plaatsen in Nederland gedaan met een Abraham of Sarah pop. Vaak in de vorm van brood (vroeger stond dit voor welvaart) of vlees. Maar af en toe krijg je letterlijk een pop in de tuin.

25 is óók een mooie mijlpaal

Bij ons in de Achterhoek krijg je niet alleen een pop in de tuin als je vijftig wordt. Oók als je 25 wordt, maar dan dus een halve. Want elke reden voor een feestje is er eentje, toch? En zeg nou zelf, 25 is best een mooie mijlpaal.

Afgelopen weekend was ik de gelukkige. De avond voor mijn verjaardag werd, zoals gebruikelijk, de hele voortuin versierd door mijn lieve vrienden. Dat is namelijk de traditie. Je vrienden/familie/buren/collega’s/kennissen maken een halve abraham of sarah met daarbij een spandoek. Vaak staat er op dat spandoek een ietwat beschamende tekst. Ik mag trouwens in mijn handen klappen, want bij mij viel dat reuze mee!
Nadat het spandoek geplaatst is, krijgt iedereen alvast een biertje. Om ze te bedanken en eigenlijk ook gewoon om vast in de stemming te komen voor het echte feestje. Want je 25e verjaardag, die vier je bij ons in de Achterhoek. En goed ook!

Na een paar dagen wordt de 25 jarige zelf druk om alles weer uit de tuin te halen. Had jij al eens van deze traditie gehoord?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *