Terborg 600 jaar

Dit jaar, 2019, is een feestjaar voor Terborg. 23 april 1419 kreeg Terborg stadsrechten en daarmee bestaat de stad Terborg 600 jaar. Daarom zijn er dit jaar veel verschillende dingen georganiseerd. Zo wordt er onder andere een openluchtspel gedaan en kun je naar een tentoonstelling over 600 jaar Terborg. Er zijn speciale Terborg 600-biertjes én dit weekend wordt het zelfs gevierd met een XXL-verjaardagsweekend.

Terborg 600 jaar
Foto via Unsplash.com // Joao Silas

De Historie

De stadsrechten werden aan Terborg verleend door Hendrik III en Dirk IV. Ook wel de Heeren van Wisch. Zij lieten in de twaalfde eeuw de burcht ‘ter Burght’ bouwen, waar Terborg naar vernoemd werd. Die burcht aan de oever van de Oude Ijssel bestaat helaas niet meer, wel bestaat er Huis Wisch. Deze is later pas gebouwd en wordt nu particulier bewoond.

Een hele tijd was Terborg niet meer dan een straat met aan het begin en eind stadspoorten. Wel heeft de stad een grote, veelzijdige historie. Zo had Terborg als een van de eersten elektriciteit. In 1419 had Terborg 300 inwoners. Tegenwoordig zijn dat er meer dan 4500. (Wil je meer weten over de geschiedenis dan raad ik je aan de tentoonstelling te bekijken.)

Terborg 600 jaar later

600 jaar later is het tijd voor een groot feest. Het hele jaar wordt er van alles georganiseerd door een grote groep enthousiastelingen. Het begon met een aantal Terborgenaren die het jubileum een feest waard vonden en inmiddels zijn het meerdere comités die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen aandeel in het feestjaar.

Er is al veel voorbijgegaan, maar dit weekend staat het XXL-verjaardagsfeest met nostalgische kermis voor de deur. Dus heb je een van de dagen nog niets te doen, dan is dat zeker een leuke opvulling van de dagen.

Activiteiten

Een deel van de activiteiten is al afgelopen, maar er zijn er nog genoeg te doen / te bekijken. Hier een overzicht:

 • Tentoonstelling 600 jaar stad Terborg
  De tentoonstelling is te bekijken in de voormalig katholieke kerk aan de hoofdstraat. Openingstijden zijn:
  Vrijdag: 14:00 – 19:00 uur
  Zaterdag: 10:00 – 16:00 uur
  Zondag: 12:00 – 17:00 uur
 • 14 t/m 16 juni – Verjaardag XXL
 • 7 juli – Sport Clinics
 • 17 & 18 augustus – Ronde van Achterhoek
 • 5, 6 en 7 – Openluchtspel
 • 14 & 15 september – Open Monumentendag
 • 21 september – Project Moordspel 600

Bron, bron, bron

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven