Foto via Instagram.com // @deerntjen
We’j in de Achterhook bunt niet zo van dat stadse. Dat is wat je veel Achterhoekers zult horen zeggen. We zijn simpelweg niet van de stadse fratsen zoals menigeen dat noemt. Geef ons maar de boeren gebruiken. Wij staan met oud en nieuw bijvoorbeeld liever in het weiland te kijken bij het carbid schieten dan dat we op drie hoog zitten te hopen om een glimp van het vuurwerk op te vangen.
Ondanks dat ik een echte Achterhoeker ben, ben ik afgelopen zomer toch overstag gegaan en heb me gewaagd aan wat stadse fratsen. Waaronder de babyborrel. Toen ik zwanger bleek van de tweede waren we er al snel over uit. Dat kraomschudd’n is hartstikke leuk, maar dit keer gaan we het anders aanpakken. Na vier maanden nog steeds het hele weekend vol met beschuiten met muisjes en visitjes kwamen die dingen m’n neus wel uit.
Tied veur wat anders
Op internet kwamen we al gauw de babyborrel tegen. Ook wel kraamborrel of kraamfeest genoemd. Een soort van mini-feestje waar iedereen de kleine kan komen bewonderen en hapjes met (in ons geval blauwe) muisjes kan eten. Daarna nog een drankje drinken en dan al weer snel op hoes an.
We gingen opzoek naar een zaaltje, want al die mensen in ons rijtjeshuis werd wat krapjes. Eerste reactie van de eigenaren van het zaaltje: ‘Wat bun’t dat dan veur stadse fratsen?’.
Na het versturen van de geboortekaartjes met daarin de uitnodigingen bleek dat er meer mensen waren die er nog nooit van gehoord hadden. Ze waren daarentegen blij verrast. De meest gehoorde reacties: ‘Oh wat leuk!’. ‘Dat is handig!’ en ‘Dat heb je helemaal goed! Zou ik ook doen!’.
Een goed idee dus. En ik denk dat wanneer er meer kleintjes geboren worden in de familie of vriendengroep er nog wel wat meer mensen overstag zullen gaan voor deze stadse fratsen.