Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Het is weer tijd om typisch Achterhoekse dingen te proeven. Dit keer geen eten, maar wat te drinken. Ik test deze week De Achterhoekse heidethee en de Achterhoekse bessenthee.

Deze Achterhoekse theesoorten zijn van het merk Bruur en Driksken. Dit is een merk dat ook echt uit de Achterhoek komt. Vroeger hadden Johan (Bruur) en Hendrika (Driksken) een buurtwinkel in De Heurne, waar je bijna alles kon kopen. Na 62 jaar sloot deze haar deuren.
In het voorjaar van 2015 werd het merk Bruur & Driksken gelanceerd om de herinneringen levend te houden. Als een eerbetoon aan alle familiebedrijven die draaiden om eerlijke producten en trouwe klanten.

Bruur & Driksken verkoopt onder andere veel verschillende soorten thee en Oud-Hollands snoep. Zo heb je bijvoorbeeld de Achterhoekse klompenthee, de appeltaartthee en zelfs citroen ijsthee. Maar vandaag test ik de Achterhoekse heidethee en de Achterhoekse bessenthee.

Achterhoekse Heidethee
Over de Achterhoekse heidethee, ook wel de Vennebulten heidethee, zegt Bruur en Driksken: “Het is een zachte middagthee met de geur van bloeiende heide”. Ingrediënten zijn: zwarte en groene thee, heide- en jasmijnbloesem, aroma.

Ik vind inderdaad dat de heidethee naar de ontspannende heidelucht ruikt. Ik vind het een lekkere, rustige thee. Een thee om even bij te ontspannen met een zachte smaak. Niets te prikkelend, maar even een momentje voor jezelf.  Zeker een fijne thee voor in de middag, maar ik vind hem ook goed passen bij het begin van de avond.

Achterhoekse Bessenthee
Over de Achterhoekse bessenthee, zegt Bruur en Driksken: “Het is een heerlijke zachte, friszoete thee met echte cranberries”. Ingrediënten zijn: Zwarte thee, cranberry, bessen, bessenblad en natuurlijk aroma.

De geur van deze thee doet me heel erg denken aan de Engelse melange van Pickwick. Maar dat is natuurlijk ook zwarte thee, net als deze bessenthee. Qua smaak is hij inderdaad zacht en zoetig. Niet mierzoet, maar ook niet neutraal. Ergens daar tussenin.
Als ik eerlijk ben, proef ik vooral de zwarte thee en niet heel veel van de bessen. Ik wil je wel een tip geven voor wanneer je deze thee wilt drinken: schudt voor gebruik het zakje een beetje zodat de bessen niet onderin blijven steken. De bessen zijn namelijk een stukje zwaarder dan de theeblaadjes en dus geneigd naar beneden te zakken.

Tip van Bruur& Driksken; thee laat zich perfect combineren met chocolade of kaas.
En daar ben ik het helemaal mee eens! Zeker bij de heidethee vindt ik chocolade een aangename toevoeging.

Dus smek ‘t? Die Achterhoekse heidethee en Achterhoekse bessenthee?
De Achterhoekse bessenthee is niet helemaal mijn smaak, maar de Achterhoekse heidethee daarentegen… Die kun je mij elke dag voorschotelen.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *