Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Een van de vooroordelen over de Achterhoeker is dat we veel bier drinken. Misschien wel waar. Maar we kúnnen het ook. Op feestjes kunnen we er aardig wat weg drinken op een redelijk tempo. Zonder dat we meteen dronken zijn. Of dat in onze genen zit, of ons al vroeg aangeleerd is, geen idee. Ik denk eigenlijk dat we gewoon dorstig zijn.

En dan heb ik het niet alleen over de mannen. En nee. Niet alle vrouwen zijn boerinnen die wel bier drinken. Ik zou mezelf namelijk niet direct als boerin bestempelen, maar drink ook liever bier. Ik vind de meeste wijnen die geschonken worden op feestjes veel te zoet, en mix… dat is vaak ook zoet, of belachelijk duur. Dus dan doe mij ook maar een biertje.

Hier in de Achterhoek is het ook wel redelijk ingeburgerd dat vrouwen bier drinken. Maar kom je ergens anders, dan is dat toch vaak iets minder normaal, heb ik het idee.

Elk jaar gaan mijn vriendinnen en ik een weekendje weg. Ons jaarlijkse meidenweekend waarin we volop bijkletsen, spelletjes doen, lekker eten én natuurlijk gaan stappen.
Een paar jaar geleden trokken we naar Maastricht. Leuke stad en kermis op dat moment. We wilden een kroegentocht doen, maar de eerste kroeg was zo gezellig, dat we daar zijn blijven hangen. Een ding dat ons opviel was dat we de enige vrouwen waren met bier in onze handen. De rest was aan de mix of wijn. Prima. Mek niks natuul’k.

Maar dan hoor je dus serieus als er mensen langslopen: ‘check die meisjes rechts van jou, die hebben bier…’

En bedankt he. Zo’n wereldwonder is dat toch niet? Hier in de Achterhoek zie je meer vrouwen die bier drinken, dan dames met een glas wijn in de hand.

Dat je het even weet. Zodat je ons de volgende keer niet meer zo debiel hoeft na te staren.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *