Gekrompen past niet zo goed

Heb je wel eens dat je iets in de droger gedaan, dat er per ongeluk belandde? Dat het shirtje er eigenlijk niet in hoorde en dat ‘ie daarna niet meer paste? Dat kan zelfs de beste gebeuren. En schijnbaar gebeurt het ook met de Achterhoek. De Achterhoek krimpt.

achterhoek krimpt
Foto via Instagram // @deerntjen

Nouja, niet letterlijk natuurlijk. Je kunt de Achterhoek niet in de droger proppen. Maar de Achterhoek krimpt.

De Achterhoek loopt leeg.

 

De Achterhoek wordt grijs.

 

Zomaar twee quotes die je bijna wekelijks om de oren vliegen. Jongeren zijn het daarmee eens en gaan weg. Liever nog rennend dan lopend.
Ouderen vinden het zonde, maar vinden verandering tegelijkertijd vreselijk. Maar wat wil je dan?

Moet de Achterhoek dan compleet leeglopen? Zonde. Daar is ze veel te mooi voor. Het prachtige coulisselandschap en de mentaliteit van de Achterhoekers. Love it. Ik zou bijvoorbeeld niet kunnen wonen in Volendam. Wat een norse mensen zijn dat. (Oke, vast niet allemaal. Weet ik wel, maar toch.).

Verandering

De Achterhoek is top! Maar wellicht wel toe aan een klein beetje verandering. Verbeteringen die ervoor zorgen dat meer mensen zich hier settelen en zich hier thuis voelen. Mensen die genieten van de rust. Mensen die anderen helpen. Mensen die Achterhoeker zijn.

Ondanks dat ik houd van de Achterhoek, weet ik heus wel dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Net als de mensen die aan het onderzoek ‘Achterhoek spreekt’ deelnamen, is een van de grootste nadelen voor mij de slechte verbindingen met de grotere steden. Zowel qua wegdek als het openbaar vervoer. Natuurlijk heb je nu de nieuwe N18. Top ding. Echt! Maar waarom maar een enkele baan? En laten we het maar niet hebben over het openbaar vervoer…

Andere nadelen voor diegenen die deelnamen aan het onderzoek zijn weinig winkels, de vergrijzing en weinig werkgelegenheid. Ik snap dat dat ervoor zorgt dat je uit de Achterhoek weg wilt. Echt. Een jaar of zeven geleden dacht ik er niet anders over. Maar weetje, gekrompen past niet zo goed. Een t-shirt dat per ongeluk in de droger belandde zit nergens naar. Net als een leeggelopen Achterhoek.

Ik zal een van de weinigen in mijn leeftijdscategorie zijn die vindt dat in de Achterhoek blijven de beste optie is. Maar waarom ga je weg? Omdat hier geen werk is? Dan haal je het toch zelf hier naartoe? Begin je eigen bedrijf zoals ik werk aan die van mij. Of vind dat prachtbedrijf waar jij jouw droombaan kunt creëren. Misschien hebben zij wel nooit nagedacht over zo’n functie als die van jou.
Ga je weg omdat je vrienden van vroeger ook naar de stad zijn gegaan? Dan maak je toch weer nieuwe Achterhoekse vrienden? Achterhoekers zijn de moeilijksten niet. Naoberschap staat niet voor niets hoog in het vaandel!

De Achterhoek is top. En ik zou hier voor geen goud weg willen.
Dus als je afstudeert en twijfelt wat je moet. Denk eens aan de Achterhoek. Wellicht is het passend te maken zodat jij deze prachtige regio niet hoeft kwijt te raken.

Eén gedachte over “Gekrompen past niet zo goed

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven