Een Achterhoeks lesje | de Liefdeseditie

Menig Achterhoeker is het op dit punt met mij eens. In het Achterhoeks klinken dingen nou eenmaal veel mooier dan in het Nederlands. Zeker wanneer het aankomt op de liefde. Lees je mee met dit Achterhoeks lesje?

achterhoeks lesje

Gao’j met hen brommers kieken?

Als een Achterhoeker je dit vraagt, vraagt ‘ie letterlijk of je mee gaat naar de brommers kijken. Vooral vroeger vroegen mannen dit aan leuke dames. Ze wilden diegene dan meenemen naar de fietsenstalling. Om te gaan zoenen. Dus als een Achterhoeker dit aan je vraagt, dan vraagt ‘ie eigenlijk of je met hem wilt zoenen.

Gao’j met hen blommen plukken?

Wil de Achterhoeker meer dan alleen zoenen, dan vraagt ‘ie of je mee gaat bloemen plukken. Maar eigenlijk vraagt diegene gewoon of je met hem naar bed wilt.

Och, zee löp mien nog niks in de weage

Als je een man vraagt of hij nog van z’n vrouw houdt, zou dit zijn antwoord kunnen zijn. Hij bedoelt ja, maar letterlijk zegt ‘ie: ‘Ach, ze loopt me nog niet in de weg’.

Onder d’n draod deur vretten

Dit zeg je wanneer iemand vreemd gaat. Want letterlijk is diegene onder de draad door aan het eten. Dus hij eet hij niet van zijn eigen…

’t Nust onder d’n boom hebb’n liggen

Wanneer een stel uit elkaar gaat/gaat scheiden.

Ken jij nog meer Achterhoekse gezegdes die bij dit lesje Achterhoeks passen? Laat ze dan weten in de reacties, dan kunnen we er met z’n allen nog meer van leren.

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven