Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Zoals ik eerder al schreef had ik een drukke zomervakantie. Ik volgde een cursus ondernemen. Naast dat we workshops hadden, deden we ook elke week een bedrijfsbezoek. En een van die keren moest ik daarvoor op het DRU Industriepark zijn. Ik wist het eigenlijk al, maar man, wat vind ik het DRU park tof!

Het DRU Industriepark vind je in Ulft en staat symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek. Lange tijd was de DRU de belangrijkste werkgever van de Achterhoek.

DRU Industriepark

Al sinds de achttiende eeuw is er bedrijvigheid op het DRU Industriepark. In de fabrieken op het terrein werden onder andere kanonskogels, eenvoudige kachels, potten en badkuipen gemaakt. Inmiddels vind je geen fabrieken meer op het terrein, maar de bedrijvigheid is gebleven. Jaarlijks komen meer dan 250.000 mensen alleen al naar de Cultuurfabriek.

Verder vind je op het Industriepark in Ulft onder andere het ijzermuseum, het VVV-kantoor en zijn er woonhuizen gemaakt. De Cultuurfabriek vind je in het portiersgebouw en is naar eigen zeggen een ijzersterke Cultuurtempel. Je vind er onder andere een poppodium en grand cafe.

Loop, fiets of rijd je het terrein op dan valt meteen de industriƫle uitstraling op. Mooie robuuste gebouwen, kunstwerken op verschillende plekken en alleen al de lantaarnpalen vind ik prachtig. Ik houd wel van die uitstraling. Ik voel me daar meteen thuis.

Tijdens mijn rondje om het park viel me deze grote schoorsteen op. Daar wil ik meer van weten! Wat zoeken leert me dat er ooit zo’n zeven schoorstenen op het DRU Industriepark gestaan hebben. In de jaren ’80 werd de laatste daarvan gesloopt. Maar in 2014 werd er weer een schoorsteen geplaatst. Schoorsteen De Fakkel werd verhuisd vanuit Ede. Deze staat er nu als monument voor de arbeider. De Fakkel geeft een blijk van waardering aan iedereen die zijn beste krachten aan de fabriek heeft gegeven.

Ik loop verder en word intussen een aantal keer ingehaald door mensen op de fiets. Ook zie ik overal mensen naar binnen gaan. De bedrijvigheid is er dus inderdaad nog. Maar ook de natuur is er nog goed te vinden. Ga je met de brug het water over, dan sta je tussen de DRU en de weilanden. Loop je dan een stukje verder, dan kom je langs de aanlegsteiger waar vanaf je met de Iesselganger een rondje kunt maken over de Oude IJssel.

Die schrijf ik meteen op mijn lijstje. Dat wil ik nog eens gaan doen!

Ben jij al wel eens op het DRU Industriepark geweest?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *