De weg van West naar Oost is langer

Ga je vanuit de Achterhoek naar Amsterdam, dan heb je een weg te gaan van om en nabij de 140 kilometer. Ga je van Amsterdam naar de Achterhoek, dan is het nog steeds 140 kilometer, maar zo lijkt het niet. Het lijkt wel of de weg van west naar oost langer is dan de weg van oost naar west.

van west naar oost
Foto via Unsplash.com // Karsten Würth

Voor veel Achterhoekers is het een uitje naar het westen van Nederland te trekken. Wil je een keertje naar het strand, dan moet je eerst het hele land doorkruisen. Is het tijd voor een echt goed dagje winkelen, dan is dat vaak ook leuker in het westen des lands. En zo zijn er nog een heel aantal dingen die je beter in het westen van Nederland kunt doen. En de Achterhoeker draait z’n hand niet om voor zo’n dagje.

Van west naar oost is langer

Woon je echter in het westen van Nederland, dan ga je niet zomaar naar de Achterhoek. Dat voelt voor velen als een wereldreis of vakantie. En daarvoor trekt men vaak Nederland uit.
Zoals de moeder van Filemon Wesselink zei in het programma Dennis, terug naar de provincie: “De weg van het oosten naar het westen, is korter dan de weg van het westen naar het oosten.”
Filemon Wesselink vult daarbij aan: “Mensen uit het westen gaan niet naar het oosten. Voor hen is dat ver weg.”

Ik blijf het raar vinden hoe het brein van mensen soms werkt. Ik merkte dat al tijdens mijn stage in Amsterdam en schreef er toen al eens een artikel over. Veel mensen die vroegen waar ik vandaan kwam, keken me uiterst verbaasd aan als ik vertelde dat dat de Achterhoek was.

Maar hoe groot is Nederland nou? Met drie uurtjes heb je het meeste wel gezien. Zo gek is het dan niet om eens naar het westen te gaan. En westerlingen… het is hier zo gek nog niet. Kom gerust eens een keertje langs.

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven