Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Dat het Achterhoekse land er mooi uit ziet wist je misschien al wel. Maar het heeft ook verschillende prachtige plaatjes en ‘geheimpjes’. Geheimpjes die niet lange geheim zouden moeten blijven en die ik graag met jullie wil delen. Eentje daarvan is de Ruïne van Miste.

Wanneer je over de N318 van Winterswijk naar Aalten rijdt, of andersom natuurlijk, dan zie je langs de weg, in de groene velden, deze prachtige ruïne staan. Een stukje heg, bomen en een paar picknickbankjes. Kortom een heerlijke plek om even pauze te houden als je langsfietst en je gedachten op nul te zetten.

Al jaren valt de Ruïne me op. Elke keer als ik langskom vraag ik me af waarom het daar staat, wat er ooit gebeurde en wat er moest gebeuren om het een ruïne te laten worden. Ik heb eigenlijk nooit het echte verhaal gehoord en ook op internet word je niet heel veel wijzer. Er gaan namelijk verschillende verhalen rond.

Zo lees ik op internet onder andere dat het een boerderij is geweest die, toen hij al vervallen was, gekraakt werd door punkers die uit de wijde omgeving van Winterswijk kwamen. Dat het een Ruïne is, komt doordat de voormalige bewoner het huis niet wilde verkopen en toen deze overleed de tussenmuren weggehaald zijn, de buitenmuren bespaard bleven en het pand tot een monument verklaard werd.

In de reacties van diezelfde website, lees je juist weer een ander verhaal. Namelijk dat die punkers niet in de (toen nog geen) Ruïne woonden, maar in een boerderij verderop. Dus wat nou echt waar is?

Maar doet het er echt toe? Het is magisch om het verhaal van dit prachtige plekje te kennen, maar ook zo, zonder dat ik het verhaal ken, vind ik het een mooi plekje om af en toe eens langs te komen.

Adresgegevens Ruïne van Miste

Je vindt de Ruïne van Miste aan de Misterweg (N318) tussen Winterswijk en Aalten, bij Miste.

Foto’s zijn door mijzelf gemaakt. Lees mijn disclaimer.

Related Posts

3 thoughts on “De Ruïne van Miste | #mooiachterhoek

  1. De waarheid is dat de boerderij reeds zeer vervallen en onbewoonbaar was, maar de achterliggende schoppe niet. De schoppe werd in 1988 gekraakt, waarvan enkele waren blijven hangen na een punkfestival in Winterswijk. De schoppe werd bewoonbaar gemaakt met behulp van gewonnen bouwmateriaal (hout en dakpannen) afkomstig van de schuur. Na zes maanden viel de schoppe ten prooi aan vlammen (oorzaak onbekend) waarop de bewoners wegtrokken. Dit alles was op het terrein zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *