Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

Afgelopen weekend was het hier het kermis-weekend. En Achterhoekers en de lokale kermis? Onafscheidelijk. Zeg niet dat je er niet bij kunt zijn, want mijn god, dat is toch ongelooflijk. Veel Achterhoekers zien de kermis als HET feest van het jaar. En nee, het draait daarbij niet om de attracties. 

Want die attracties? Die stellen negen van de tien keer niet zo heel veel voor. Meer dan de botsauto’s, een paar grijpmachines en een Break Dance is het eigenlijk niet.  Mij krijg je nog wel in de Break Dance, maar slachtoffers die met mij mee willen? Die zijn er nauwelijks.

De kermis draait hier veel meer om het feestje eromheen. Die attracties zijn leuk, maar biertjes drinken met dorpsgenoten is nog veel leuker. En dat daarbij niet gewacht hoeft te worden tot de vijf in de klok zit? Nog beter!
Hoewel donderdagavond de eerste activiteiten plaatsvinden is het echte startschot op vrijdagmiddag. Tijdens het jaarlijkse vogelschieten wordt bepaalt wie de nieuwe koning en koningin van het dorp zijn. Wees gerust, we hebben geen dorp zonder vogels, ze mogen allemaal blijven leven. Er hangt een houten vogel waarvan eerst de linkervleugel eraf geschoten wordt, gevolgd door de rechter, dan de kop en daarna pas de romp. Wie de romp eraf laat vallen is koning of koningin. Dat dat bij de vrouwen gemiddeld genomen een paar uur langer duurt dan bij de mannen, laten we maar even buiten beschouwing.

Dit alles gaat natuurlijk gepaard met de nodige biertjes en met het drinken daarvan wordt pas gestopt op zondagavond. In de tussentijd sta je op zaterdagochtend op tijd op om naar de ‘bloemencorso’ te kijken. Waarna je een x aantal rondjes langs de verschillende cafes maakt, die eens echt hun best gedaan hebben om de tent vol te krijgen. De leukste artiesten worden geboekt waardoor je je geen moment hoeft te vervelen bij de grijpmachines.

Tegen de zondagavond ben je stiekem heel blij dat je naar bed mag want hoewel het een feestje is dat je echt niet wil (en mag!) missen, vermoeiend is het wel, dat bier drinken.

Tot volgend jaar!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *