Buurt maken in de Achterhoek

In de Achterhoek hebben we verschillende gebruiken en tradities. Een van die Achterhoekse gebruiken is buurt maken wanneer je verhuisd bent.

Naoberschap

Het buurt maken komt, net als veel andere Achterhoekse gebruiken en tradities voort uit het naoberschap. Weet je niet wat dat is? In het kort staat dat voor omkijken naar elkaar en elkaar helpen waar je kunt.
Wanneer je nieuw bent in de buurt, doe je er goed aan om jezelf voor te stellen aan de nieuwe buren. Of je nou uit een heel andere regio komt, of uit de andere kant van hetzelfde dorp. De kans dat je elkaar eens nodig hebt is reëel. Dus dan kun je elkaar maar beter vast kennen, niet waar?

buurt maken
Foto via Unsplash.com // Autumn Mott Rodeheaver

Buurt maken

Bij het buurt maken ga je bij de buren langs en nodig je ze bij je thuis uit voor een kopje koffie of een borreltje met wat lekkers.
Natuurlijk hoef je niet direct op de eerste dag na de verhuizing al liters bier in de koelkast te leggen of kannen vol koffie te zetten. Hoe sneller, hoe beter natuurlijk, maar de ongeschreven regel zegt dat je de buurt het best binnen een jaar kunt uitnodigen. Je hebt dus echt wel even de tijd.

Natuurlijk hoeft het allemaal niet groots en meeslepend. Er is geen ellenlange speech nodig om jezelf voor te stellen. Gewoon gezellig met de buurt wat drinken en kletsen. Da’s alles. Zo leer je elkaar immers het snelst kennen.

Wees trouwens niet bang dat je de hele middag/avond loopt te serveren en bedienen. In de Achterhoek zijn we (over het algemeen) vrij genoeg om zelf naar de koelkast te lopen en drinken te pakken. Al mag je natuurlijk altijd bedienen als je dat liever doet. Maar vergeet niet dat dit ook voor jou de uitgelezen kans is om je buren te leren kennen. Gun jezelf dus ook een praatje met de mensen die naar jouw buurtborrel gekomen zijn en laat ze zelf maar naar de koelkast lopen.

Mocht het je niet direct duidelijk zijn wie er allemaal bij de ‘officiële buurt’ horen (in sommige gevallen ligt dat wat ingewikkelder dan alleen de straat), vraag het de naaste buren. Die weten het vast wel.

Andere tips voor het buurt maken:

  • Doe je niet anders voor dan je bent. Wij, Achterhoekers, hebben dat gauw genoeg in de gaten.
  • Kom je van buiten de Achterhoek en wil je de blits maken? Leer vast wat Achterhoeks door dit, dit of dit artikel.
  • Menig Achterhoeker houdt wel van een biertje. Heb dus bier in huis. Eén tip: Amstel is geen bier.

Eén gedachte over “Buurt maken in de Achterhoek

  1. Binnen de eerste dagen dat je in de straat komt wonen is het daarbij ook gebruikelijk dat je de directe buren benaderd met de vraag hoe groot de buurt is. Zeker in het buitengebied is het wenselijk om te weten welke straten en huizen allemaal tot de buurt behoren en welke niet…

Reageren mag

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven