Deerntjen

Verhalen van een meisje in de Achterhoek

1668. Ergens is Willem Sluiter, dominee in Eibergen, aan het schrijven. Hij schrijft een gedicht. Dat deed hij wel vaker omdat mensen een gesproken woord niet zo lang onthouden. Woorden in dichtvorm of liedvorm echter wel, zo ontdekte hij. Een van de regels die hij schreef was; ‘Waer iemand duisent vreugden soek. Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek’.

En dat was de eerste keer dat de term Achterhoek schriftelijk gebruikt werd. 350 jaar geleden. De naam werd toen niet helemaal bedoeld zoals wij hem nu bedoelen. Sluiter bedoelde waarschijnlijk het gebied bij Neede en Eibergen. Daar waar hij woonde.
Een verband is er dus wel. En daarom wordt er dit jaar 350 jaar Achterhoek gevierd.

Hoewel de naam voor de Achterhoek zoals ‘ie nu is niet direct bij Sluiter vandaan komt, is hij wel een van de grote namen verbonden aan de Achterhoek. Net zoals bijvoorbeeld Normaal en de Zwarte Cross. Allen geven een positieve draai aan de Achterhoek. Want laten we eerlijk zijn, die naam ansich klinkt niet perse positief als je het mij vraagt.

Maar dat zijn wij in de Achterhoek natuurlijk wel. Achterhoekers zijn vriendelijk, vrolijk, nuchter en we weten hoe we het gezellig moeten maken.

Ik vind dat de Achterhoek nog veel positiever in beeld mag komen. Het wordt tijd dat die vooroordelen eens het land uit gaan. De Achterhoek is meer dan lompe boeren die bier drinken en we hebben meer dan alleen koeien en boerderijen. Ja, het is jammer dat er maar 1 HBO-opleiding is en geen WO. Maar… Er zijn hier vrij veel banen. Zoals maandagavond besproken tijdens het AJO event waar ik was. Bedrijven staan om je te springen. En anders doe je het net als ik. Begin je je eigen bedrijf.

Kansen genoeg in de Achterhoek. Ik houd ervan en ga hier niet meer weg!

Op naar nog minstens 350 jaar Achterhoek erbij.

Bron

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *